Fagerstaläger dag 2

Dag två på lägret började med Enpi. Vi gick snabbt igenom bunkai som vi tränade på igår – och både själva katan och bunkai var betydligt lättare idag än igår, det går alltså att lära sig saker rätt snabbt, även om man är lite äldre! Det som bara var obegripliga tekniker igår kändes mer hemtama idag, det var nästan att jag kunde ta mig igenom katan utan att titta på de andra.

Lite olika kumiteövningar idag också, liknande som igår; hur man kan börja med kumiteträning redan från nybörjarnivå. Som nybliven barn-instruktör kändes det mycket värdefullt att få ta del av sensei Björns erfarenhet! Man behöver inte vara den bästa fightern för att kunna instruera bra i kumite – däremot måste man veta hur man börjar enkelt och sedan successivt lägger till fler och fler okända faktorer.

Hangetsu dachiDagens kata var Hangetsu, som betyder halvmåne. Det syftar på ställningen och förflyttningen som görs i halvmåneformat. Hangetsu-dachi fick vi lite bättre kläm på efter att sensei Björn förklarade hur man kunde spänna benen – och gjorde man så blev ställningen faktiskt riktigt, riktig stabil. Man står med fötterna som på bilden, sedan tänker man sig att man vrider båda fötterna utåt genom att spänna rumpan och låren, men låter fötterna stå kvar. Andningen är också lite speciell i Hangetsu, som är en Shorei Naha-Te kata.

Dagen avslutades med Kuma-ha Jo-jutsu och vi gick igenom de olika katorna. CD-skiva med instruktionsfilmer och lite mer information finns att köpa av sensei Björn för de som tänker träna mera Jo-stav. Sensei Per har alltid en kort avslutande Jo-träning på onsdagar, efter katapasset.

Gårkvällens middag var lika trevlig som det brukar vara när karatekas träffas, synd bara att det bara var så få från klubben som åkte. Nästa bortaläger blir i Karlstad 10-11 november, hoppas att det blir flera från oss då! Man lär sig massor av nyttigheter under ett lägerveckoslut och det är trevligt att umgås med andra karatekas. Karatelägret hos Karlstad Shotokan kommer säkert passa för våra unga karatekas, Karlstad har många duktiga unga karatekas och under helgens Heian Cup tog de både silver och guld i pojkar 9 år. Det är nyttigt och inspirerande att få träna med och mot duktiga karatekas i sin egen ålder. Så boka in veckoslutet 10-11 november redan nu!

/Er hängivne dojokorrespondent Jaana

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: