Järvsö dag 1

Instruktörslägret i Järvsö smygstartade igår kväll med karatekas som anlände från Karlstad i söder till Åsele i norr. Vi avnjöt en god middag och roade oss med en hel del karateskrönor och annat snack. Nytt för i år är att vi har en, för oss, helt ny instruktör, Sensei Miroslav Unic, 6 Dan JKA, från Landskrona Karate. Han tillför en hel del nya tankar hos ”de gamla rävarna” och vet naturligtvis allt om det senaste inom Shotokan karate.

Dagens första pass bestod av lite grundläggande träning. Först hamni-shomen (sned höft/rak höft) och hur knät ska vara en aningens böjd i blockeringarna när höften är sned, lite såsom att man ”sätter sig” lite mot det bakre benet, så att låret vrids en aning utåt och knät böjer sig lite utan att underbenet eller knät vrider sig åt något håll. Underbenet och knät är alltså stilla, trots att man får mer knäböj. Lite svårt att förklara enkelt, ännu svårare att göra – tills man hittar rätt.

Vi tränade i vanliga kata-mönstret för Taikyoko Shodan – men gick bakåt i blockeringar i zenkutsu för att sedan explosivt gå in i attacken direkt efter bakre fotisättning – exvis gedan barai bakåt-zenkutsu följt av en oi tsuki. Därefter klev vi bakåt till zenkutsu med en uraken och följde direkt upp med nagashi tsuki och gyakytsuki. Lite ovant att få till vändningarna när man skulle kliva bakåt i zenkutsu, men det var riktigt roligt.

Katapasset på eftermiddagen bestod av Jion. Mycket fokus på höften och tajmingen i alla tekniker. Mycket betoning på höften och hur vi måste lära oss att hantera de små höftrörelserna i teknikerna. Vid vändningar ska det vara en flytande rörelse, ordentlig ställning på stödjebenet som man vrider på för att få frihet i benet som ska placeras på nytt ställe. I kiba-dachi förflyttningen sker fotvridning först – för att tyngdöverföringen över knät ska bli enkel.

Vi han med ett teoripass också – lite allmänt om hur vi är organiserade och de olika delarna JKA – Karateförbundet, vilka tävlingar som hålls av vem och sådant nyttigt som är bra att kunna som instruktör. Sensei Miroslav uppmanade också oss att gå domarutbildning då det är en bra teoretisk fördjupning i karate.

Dagen kommer (snart) att avslutas med middag, just nu ligger halva gänget i en badtunna.

Er hängivna (och hungriga) dojo-korrespondent
Jaana

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: