JKA Shotokan

jkalogo-text

Historia

Shotokan karate har sitt ursprung i Indien, som alla andra asiatiska kampkonster. Enligt traditionen fördes karatens föregångare till Kina av en buddistisk munk som slog sig ner i ett Shaolintempel. Munkarna var förbjudna att bära vapen och utvecklade tekniker utan vapen – föregångarna till bla Kung fu. Kinesiska sjöfarare tog detta med sig till ön Okinawa där teknikerna utvecklades för att användas i strid mot samurajerna.

På Okinawa bildades två huvudskolor – Shorei ryu och Shorin ryu. Shorei ryu praktiserades i staden Naha och kallas också Naha-te. Shorin-ryu är en stil med rötter från båda staderna Shuri där Anko Itosu verkade och Tomari där Sokon Matsumoru var mästare.

Gichin Funakoshi

Gichin Funakoshi

Gichin Funkakoshi anses vara den moderna karatens fader. Han förde karaten från Okinawa till Japan och systematiserade karaten. Funakoshi var också poet och skrev dikter i kalligrafi, då använde han pseudonymen Shoto. Shoto-Kan Ryu, som stilen också kallas, betyder ”Skolan i Shotos byggnad”.

JKA bildades 1949 av Gichin Funakoshis elever med Masatoshi Nakayama som huvudinstruktör, Shotokan karate systematiserades ännu mer och spreds över hela världen.

JKA Karate

Stor vikt läggs vid detaljer vid utförandet av en teknik och det pågår hela tiden utveckling för att renodla teknikerna för att uppnå maximal styrka, snabbhet och hårdhet. En av grundteserna är Ikken Hissatsu – att oskadliggöra med ett enda slag.

Kime är ett viktigt begrepp vilket innebär en kort kraftig spänning av hela kroppens muskler inklusive andningen, i träffögonblicket. Att lära sig ett slag eller en blockering perfekt kan ta många år, så grundteknikerna tränas alltid, år efter år för att nöta in dem i kroppsminnet. Låga ställningar är också kännetecknande för JKA Shotokan karate liksom de linjära rörelsemönstren och höftens rörelse, till skillnad från stilar med mera cirkulära tekniker.

Det finns idag flera olika organisationer som tränar olika varianter av shotokan, men JKA är överlägset världens största och välorganiserade karateorganisation med förgreningar över hela världen genom JKA World Federation. Den svenska grenen, JKA Sweden, grundades 1972 (då under namnet Swedish Shotokan Association – SSA) av Ted Hedlund och Björn Grünstein.

Källor: Haninge Budoklubb, Wikipedia, JKA Sweden.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: