Träningen

Karateträning

Få idrotter ger en mer allsidig träning än karate. Förutom att du lär dig ett självförsvar tränar du upp smidighet, styrka, koordination, snabbhet och balans. Man  tränar i princip vänster och höger sida lika mycket. Karate är utomordentlig träning för att få bättre kroppsmedvetande, för att få god balans och få snabba reaktioner.

Hur tränar vi på Gävle Shotokan Karateklubb?

Vi börjar varje pass med att sitta i seiza, formell sittställning, och samlar oss efter kommandot mokuso. Tanken är att man förbereder sig mentalt för att ha fokus på karate under träningen. Efter mokuso yame (avslut) hälsar vi sensei/sempai med en bugning och ett tydligt oss! som är ett karatespecifikt uttryck som också används för att bekräfta att man har uppfattat en instruktion.Vi bugar alltid mot varandra vid parövningar, liksom när vi kommer in eller går ut ur dojon.

Träningen kan uppdelas i olika delar; kihon, kata och kumite.

Kihonträning (grundtekniker) består av slag, sparkar och blockeringar. Dessa tekniker tränas från första dagen och därefter alltid, d v s för att hela tiden sträva efter att uppnå maximal effekt i respektive teknik måste tekniken kontinuerligt tränas. Förutom händer och fötter används på avancerad nivå även knä, armbågar samt andra dela av kroppen.

Kata (form) är en serie av ett bestämt antal förutbestämda rörelser som simulerar försvar mot attacker från en eller flera motståndare. I dessa serier kombineras grundteknikerna i en serie av förutbestämda tekniker. Kata kombinerar offensiva och defensiva tekniker och kroppsförflyttning åt olika håll.

Kumite (fighting/sparring) är kontrollerad sparring med motståndare. Teknikerna är kontrollerade men lätt kontakt mot kroppen är tillåten. Vid avancerad sparring för brun- och svartbälten tillåts även lätt kontakt mot ansiktet samt hård men välkontrollerad kontakt mot kroppen, så kallad ”skin touch”.

Det finns fyra huvudgrupper kumite:
Fem- eller trestegs sparring – oftast för nybörjare
Ippon kumite – förutbestämda grundtekniker
Jiyu ippon kumite – en kombination av Ippon kumite och fri fighting
Jiyu kumite – fri fighting men med väl kontrollerade tekniker.

Källor: JKA Sweden, Haninge Budoklubb

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: